Intervju med Björn Sandström, VD Scandinavian Management S.L. på snabbtåget AVE 07.45 från Madrid till Alicante

Björn Sandström och Lilian Marjasin grundade Scandinavian Management år 1993 i Torrevieja. Idag är Björn ensam ägare och driver företaget tillsammans med sina 10 anställda. Björn och hans team hjälper skandinaver på plats som behöver praktisk, ekonomisk och juridisk rådgivning på Costa Blanca, till exempel vid köp eller försäljning av spansk egendom, lagfarter, fullmakter, skattedeklarationer, bank- och försäkringsärenden, ansökan om spanskt personnummer (NIE) samt arvskiften och testamente i Spanien. Företaget bistår gärna också i andra viktiga frågor som du kan tänkas ha eller genom rekommendationer via sitt lokala nätverk på kusten.

2015-11-16 16.59.40

Björn Sandström på gamla kontoret på C/ Salero i Torrevieja året 1993

 

 

 

2015-11-16 17.05.19

Björn Sandström med kunder utanför notariatet i Torrevieja tidigt 90-tal.

 

 

 

 

Hur började tankarna kring att starta upp Scandinavian Management på Costa Blanca?

Allt började när jag 1992 lärde känna Lilian i Torrevieja. Vi hade båda bott och arbetat en längre tid i Torrevieja och inom relaterade affärsverksamheter. Vi såg hur staden växte och växte och att det fanns ett behov av att kunna ge en serie av bättre tjänster till skandinaver – framförallt med mer kontinuitet och framförhållning. Vi var endast två personer som startade företaget i maj 1993, så vi jobbade upp det från grunden och det var många gånger tufft i uppstarten. Lilian och jag var sedan affärspartners fram till 2010 då hon gick i pension och flyttade hem till Sverige.

 

Hur ser du på Torrevieja med omnejd och dess utveckling under de 25 åren som du har varit här?

2015-11-16 22.13.10

Till höger på bilden, Björn Sandström och Lilian Marjasin, grundarna till Scandinavian Management samt deras dåvarande team på mitten av 90-talet.

Jag flyttade från Stockholm till Torrevieja år 1988, det året skulle jag fylla 26. Staden var naturligtvis mycket mindre då, mer liknande en by. Det jag framförallt kan säga är att, även om Torrevieja vuxit oerhört under de senaste 20-30 åren, så är det trots allt en mer strukturerad och organiserad stad idag. Närliggande områden som La Zenia vid Orihuela Costa har vuxit genom ett stort skandinaviskt intresse. Även Gran Alacant vid flygplatsen samt Alicante stad har blivit mer och mer populärt för oss skandinaver att ha en extra bostad i.

 

Krisen som startade 2007 slog hårt slog hårt mot hela Spanien, hur ser du på läget idag?

Under krisen hade vi på Scandinavian mer arbete än någonsin. Priserna rasade och resultatet var att det köptes och såldes mer än vanligt, så vår bransch påverkades egentligen aldrig av själva krisen.

 

Du har fått förtroendet att bli utnämnd till Konsul på Costa Blanca, vad innebär detta?

Ja, en Konsul är Utrikesdepartementets (UD) representant på orten och det har funnits länge – begreppet Konsul härstammar från Romarriket. Det var UD i Sverige, genom dåvarande utrikesministern Carl Bildt i samråd med Sveriges Ambassad i Madrid som utsåg mig till Konsul fr om 1 oktober 2014 då jag efterträdde tidigare Konsul Enrique Lorca Gambín. Därmed flyttade vi också konsulatet till nya lokaler på Calle Ramon Gallud 39 i Torrevieja.

 

Hur ser du på Scandinavian Managements och Costa Blancas framtid?

Jag ser mycket positivt på utvecklingen här på Costa Blanca. Fastighetsmarknaden, nya residenter och turister ökar konstant. Vi börjar se en antydan till att folk flyttar in till de större städerna som Alicante. Scandinavian Management har också framtiden för sig, min dotter Alejandra, 24, jobbar sedan några år tillbaka på företaget och skriver flera lagfarter i månaden. Tanken är ju att hon en dag ska ta över.

 

Intervjuad av: Emily Waldmann