Lunchintervju med Michael Kjellman, mäster kock, som äger och driver Restaurang Lilla Svensken i San Luis, Torrevieja, samt Catering firman Catering Kungen

Grytslyngel, Lilla Svensken, Catering Kungen, Micke Kjellman – Kärt barn har många namn!!!

Michael Kjellman utanför sin restaurang i San Luis Torrevieja

Michael Kjellman har en gedigen erfarenhet inom restaurangbranschen; Täljstens krogen Karolinen i Åre, Fina Fisken i Trosa samt även kända Aquavit i New York (1996), där personer som Cindy Crawford och Michael Jordan var frekventa gäster, är några av de ställen han jobbat på.

Micke kom till Spanien och Costa Blanca år 2004, efter att ha varit verksam som kock i Sverige, USA, Frankrike och Italien. Han är född och uppväxt i Fagersta och Västerås och började redan som 19-åring på en vägkrog i Västerås, där han klev in på krogen med Husmoderns Lexikon under armen. Micke berättar “Mamma arbetade som servitris i Visby, Gotland, och pappa kom som stockholmare och köksmästare till Gotland 1955 där de träffades på Gutekällaren. Min farmor drev även ett Café som låg bredvid                                                                                                   Tallmogården, Sunnansjö, och som tidigare var rehab och idag en                                                                                               välkänd Spa anläggning.”

1. Vilket är ditt starkaste minne när du flyttade ner till Costa Blanca första gången?

“Livskvaliteten rent generellt! Glada, spontana och trevliga människor och rörande min bransch; lättillgängliga kvalitets-råvaror som ger dig friheten att få skapa menyer och maträtter på ett annat sätt “.

2. Vilken eller vilka är dina specialiteter?

10407733_773785466083284_2472208078086559871_n

Mickes fantastiska skaldjursbord

Mickes specialitet är fisk och skaldjur, som han tog med sig redan på den tiden då han arbetade i Trosa och stod bakom ”Havets Julbord”. Han är till exempel specialist på gratinerad hummer, skaldjurs-smörgåstårta, musselsoppa och andra delikatesser. Genom Catering Kungen, erbjuder Micke en catering service från 4 personer upp till 200 för hem event eller middagsevent på hyrda festlokaler. Micke berättar: “Ett speciellt minne var när vi fick uppdraget att tillaga en skaldjurs-smörgåstårta till 100 personer inför en 70-årsdag. Vi tillagade den i mitt garage och fick frakta den i bil genom att fälla ned sätena bak och transportera den till eventet, där vi tillslut backade in tårtan i en känd festlokal i Torrevieja.”

3. Du är enligt mig och många andra på Costa Blanca en av de skickligaste kockarna. Hur blir man en bra kock, varför har just du lyckats så bra?

316363_328693313925837_731672394_n

Catering Kungen lagar paella under fotbolls EM

“Det handlar om ett genuint intresse och att lägga ner oerhört många timmar. Det handlar också om chansen att få jobba med mycket kompetenta människor inom branschen, vilket jag har fått äran att göra. Jag jobbade till exempel med proffesionella Kent Sandin, som under början av 90-talet var del av svenska kocklandslaget. Jag har själv lärt upp många yngre kockar inom branschen och haft flera bra team genom åren, vilket naturligtvis också är mycket lärorikt”. Micke vidareutvecklar: “Kockyrket är ett är ett kall, du gör det inte med vänsterhanden utan med hjärtat”

 

 

20160127_150544

Skylten tillhörde Mickes farmor och är från den tid då hon drev café verksamhet bredvid Tallmogården utanför Sunnansjö

4. Hur ser du på Torrevieja med omnejd vad gäller utvecklingen och utbudet inom restaurangbranschen de senaste åren?

“När jag kom hit 2004 så fanns det bara 3-4 svenska restauranger och idag är utbudet större och konkurrensen hårdare, så du måste hitta din egen nisch och se kundens specifika behov inför varje tillfälle. Jag är proaktiv i mitt arbete och inte främmande för något utan jag kommer konstant upp med nya ideer för olika event.” Micke anordnar flera olika populära middagsevenemang, såsom jazz-kvällar, grill-buffeter, grisfester, julbord och midsommarmat samt paella och tapas. ”Vi organiserar ofta mat inför fotbollseventen, till bouleklubbar eller till Svenska Klubben i Quesada”. Micke stod även bakom den lyckade Midsommarfesten som Spansk-Svenska Handelskammaren Costa Blanca firade den 20:e juni förra året på Huerto de la Luz utanför Elche. Nu närmast under februari månad återkommer den gastronomiska succén med “Mickes Skaldjurs buffet”, där man bland annat hittar den gratinerade hummern, fantastiska skaldjursröror, musselsoppan och skaldjurs-smörgåstårtan

5. Sist men inte minst, så måste jag ju naturligtvis ställa frågan till dig som kock, vilken är din egen favoriträtt?

“Mammas raggmunk med fläsk utan tvekan! När man står där och lagar hummer, musslor, och andra specialrecept så längtar man efter något annorlunda!”

Jag tackar Micke och Lilla Svensken för ett mycket trevligt besök, där jag som vanligt har bjudits på en fabulös lunchmeny. Hasta pronto Micke och Lilla Svensken!

Vill ni kontakta Micke för att boka bord på hans restaurang eller anlita hans catering service, som kör både i hemmet eller på annan festplats så kan ni göra det via telefon på 693 48 85 53.

De finns också på Facebook https://www.facebook.com/lillasvensken.littlesweden

Intervjuad av: Emily Waldmann
Foton: Michael Kjellman